Coaching Het Zand - Judith van Zuylen - Utrecht - Leidsche Rijn - blog gevoelig denkertje

Als je kind een gevoelig denkertje is

Rond mijn 8e viel ik na school steevast in slaap op de bank. Terwijl ik in de ogen van anderen zo rustig was, was ik aan het eind van de dag doodmoe. Man, wat vond ik het leven ingewikkeld. Ik begreep er weinig van. Hele gesprekken kon ik hebben met mijzelf, in mijn hoofd dan hè. Mijn gedachtes stonden vrijwel niet stil. Het was mijn manier om grip te krijgen op de buitenwereld en wat er van mij verwacht werd. Dus ik observeerde wat anderen deden, luisterden naar wat zij zeiden en… begreep er nog steeds niets van.

Wist ik veel dat kinderen van 8/9 jaar een ontwikkeling doormaken, waarin zij zich steeds bewuster worden van zichzelf t.o.v. anderen en dat daarbij onbewust de vraag speelt: “Wie ben ik?” Een onzekere periode! Kinderen leren zichzelf beter kennen, maar komen zichzelf ook tegen en gaan aan zichzelf twijfelen. Dit is vaak ook de leeftijd waarop pesten begint.

Ook ik werd gepest. Ik had geen idee waarom, want ik deed nooit onaardig tegen anderen. Ik had namelijk behoefte aan een fijne, gemoedelijke sfeer. Ruzie, onenigheid, gedoe: het maakte mij verdrietig en onrustig. Dus ik deed er alles aan om dit te voorkomen en ging mij aanpassen. Nou is het een kwaliteit om je te kunnen aanpassen. Als dit echter doorslaat naar pleasen en een kind zijn eigen mening ondergeschikt maakt, dan is het tijd om je kind te helpen.

Heb jij thuis een denkertje, dat geniet van harmonie en het buitenshuis moeilijk heeft? Zorg dat hij of zij zich kan ontladen door beweging, creativiteit en/of mindfulness. Benoem ook de kwaliteiten van jouw kind, zonder te overdrijven (want dit voelen ze meteen aan!). En kijk eens of je in gesprek kunt gaan over wat een voordeel zou kunnen zijn van onenigheid.

 

© Judith van Zuylen | Coaching Het Zand